Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Διάθλαση

Για το μάθημα της Φυσικής σχετικά με τη διάθλαση του φωτός, μας βοήθησαν οι παρακάτω προσομοιώσεις από το πανεπιστήμιο του Colorado.



Ανακύκλωση μελανιών

Το σχολείο μας είναι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο και ανακυκλώνουμε πολλών ειδών υλικά, όπως χαρτί, πλαστικό, ηλεκτρικά είδη και μπαταρίες. Οι μαθητές του ΣΤ1 παρατήρησαν πως δεν κάνουμε ανακύκλωση μελανιών από τους εκτυπωτές. Αποφάσισαν λοιπόν να φτιάξουν ένα καλαίσθητο κουτί γι' αυτόν τον σκοπό και να ενημερώσουν όλους τους μαθητές για τη δυνατότητα που θα έχουν να ανακυκλώνουν τα οικιακά μελάνια τους. Τους αξίζει συγχαρητήρια για την πράξη τους αυτή.


Επίσκεψη του ειδικού σχολείου

Σήμερα, μας επισκέφθηκε και πάλι το ειδικό σχολείο Ρόδου για να ολοκληρώουμε τις δραστηριότητες στα βιβλιαράκια που μας είχε αποστείλει ο "Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους". Οι επισκέπτες μας μπήκαν σε κοινές ομάδες με τα παιδιά των τάξεων ΣΤ1, ΣΤ2 και Γ2. Οι μαθητές συμπλήρωσαν το φυλλάδιο που μας έστειλε ο σύνδεσμος και ανανέωσαν τη γνωριμία τους μέσα από τις ομάδες που δημιουργήθηκαν. Ευχαριστούμε το Ειδικό Σχολείο Ρόδου για την επίσκεψή τους, καθώς και το συστεγαζόμενο με εμάς σχολείο Κωφών Ρόδου που συμμετείχαν στη δράση.


Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Daedalus and Icarus !!


Once upon a time there was Daedalus and his son Icarus who lived in Athens. They went Crete where they were imprisoned in the labyrinth. King Minos jailed them and they wanted to escape and fly away. Daedalus made wax wings for his son and said to him : ''Don't fly too close to the sun because wax will melt''. Icarus didn't listen to him and approached the sun and his wax wings melt. He fell into the sea. He tried to move his wings but they melted and he drowned. After that Daedalus named the sea 'Icarian sea' !!


 

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Η χρήση του νερού στην παλιά πόλη της Ρόδου

Οι μαθητές του ΣΤ1, ΣΤ2 και Γ2, στα πλαίσια του καινοτόμου προγράμματος: "Κλιματικές αλλαγές και συνέπειες" κατέγραψαν τις κρήνες και τα συντριβάνια της παλιάς πόλης της Ρόδου και δημιούργησαν το παρακάτω βιβλίο. Πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του βιβλίου μας στάθηκε το βιβλίο "Οι ροδίτικες κρήνες" που μας δάνεισε με μεγάλη ευγένεια η αρχαιολογική υπηρεσία του νησιού μας. Τους ευχαριστούμε πολύ.

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Παραδοσιακά έθιμα

Οι μαθητές του ΣΤ1, στα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσας, δημιούργησαν το παρακάτω βιβλίο σχετικά με τα παραδοσιακά έθιμα του τόπου τους.

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Επίσκεψη στον ιερό ναό των Αγίων Αναργύρων

Σήμερα, τα τμήματα ΣΤ, ΣΤ2 και Γ2, στα πλαίσια του καινοτόμου προγράμματος "Οι θρησκείες της Ρόδου" επισκεφθήκαμε τον ιερό ναό των Αγίων Αναργύρων, όπου μας περίμενε ο πατήρ Νεκτάριος, ο οποίος μας μίλησε για την ορθοδοξία και απάντησε με μεγάλη υπομονή στις ερωτήσεις των παιδιών. Θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε πολύ.



Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Γεννήτρια

Στο μάθημα της φυσικής σήμερα μάθαμε πώς λειτουργούν οι γεννήτριες. Πολύ χρήσιμη μας φάνηκε μια προσομοίωση από το πανεπιστήμο του Colorando, την οποία παρουσιάζουμε παρακάτω.

Γεωργικές ασχολίες

Οι μαθητές του ΣΤ1, στα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσας, μάζεψαν πληροφορίες για τις γεωργικές ασχολίες, όπως γίνονταν τα παλιά χρόνια και με αυτές δημιούργησαν ένα βιβλίο.

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Ο κύκλος του νερού

Στα πλαίσια του καινοτόμου προγράμματος για την αλλαγή του κλίματος και τη διατήρηση του νερού που κάνουμε με την τάξη μας, βρήκαμε αυτή την ωραία παρουσίαση για τον κύκλο του νερού.




Πηγή: http://epa.gov/safewater/kids/flash/flash_watercycle.html

Δημιουργία μόνιμου μαγνήτη

Χρησιμοποιώντας υλικά του εργαστηρίου μας δημιουργήσαμε ένα μόνιμο μαγνήτη. Η διαφορά με τη δημιουργία του ηλεκτρομαγνήτη είναι πως τώρα χρησιμοποιήσαμε ένα ατσάλινο καρφί ως οπλισμό για το πηνίο μας. Το πείραμα έγινε σε αντιδιαστολή με το προηγούμενο, της δημιουργίας ενός ηλεκτρομαγνήτη, για να δείξουμε τη χρήση του τελευταίου.


Ηλεκτρομαγνήτης

Η μαθήτρια του ΣΤ1, Δέσποινα, δημιουργεί έναν ηλεκτρομαγνήτη χρησιμοποιώντας τα υλικά του εργαστηρίου Φυσικής του σχολείου μας.



Ακολουθεί μία προσομοίωση από το πανεπιστήμιο του Colorando

Τρουφομπαλίτσες

Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013, μας επισκέφτηκαν στην τάξη το Γ2 και  η κ. Εμμανουέλα Πέρσα-Ντόνα, η οποία μας έδειξε πώς να φτιάξουμε νοστιμότατες τρουφομπαλίτσες με έναν πολύ εύκολο τρόπο. Τα παιδιά διασκέδασαν πολύ και έμαθαν και μια πανεύκολη συνταγή, την οποία απ' ότι μου είπαν επανάλαβαν και στο σπίτι τους το Σαββατοκύριακο. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την κ. Εμμανουέλα για τα όσα μας έμαθε.


                                                      




Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Οι ομώνυμοι πόλοι του μαγνήτη απωθούνται

Η μαθήτρια του ΣΤ1 Ελπίδα, εκτελεί ένα πείραμα για να διαπιστώσουμε εάν οι ομώνυμοι πόλοι ενός μαγνήτη απωθούνται όταν πλησιάζουν μεταξύ τους.

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Οι κρήνες της παλιάς πόλης

Σήμερα τα τμήματα ΣΤ1, ΣΤ2 και Γ2 επισκεφθήκαμε τη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου για να βρούμε και να καταγράψουμε τις κρήνες και τα συντριβάνια της, στα πλαίσια του καινοτόμου προγράμματος "Κλιματικές αλλαγές και συνέπειες". Οι μαθητές μας φωτογράφισαν τις κρήνες και τα συντριβάνια, ενώ κατέγραψαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε μίας και του καθενός.






                                                          





Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Σιδηρομαγηντικά υλικά

Οι μαθητές του ΣΤ1 Γιάννης, Ελευθερία, Νεκτάριος, Πάρης, Σταμάτης, Στέλλα, Φάνης, Φρόσω και Χαρούλα εκτελούν ένα πείραμα για να διαπιστώσουμε ποια υλικά έλκονται από τους μαγνήτες και ποια όχι.


Πόλοι του μαγνήτη

Η μαθήτρια του ΣΤ1 Θεοδώρα, εκτελεί ένα πείραμα για να διαπιστώσουμε αν όλα τα μέρη ενός ραβδόμορφου μαγνήτη έχουν την ίδια μαγνητική ισχύ. Από τα αποτελέσματα προκύπτει πως οι πόλοι του έχουν μεγαλύτερη ισχύ.


Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Επίσκεψη της Τροχαίας

Σήμερα μας επισκέφτηκε στο σχολείο ένα κλιμάκιο από τη διεύθυνση της Τροχαίας Ρόδου και μας έκανε μάθημα σχετικά με την οδική ασφάλεια και τον ΚΟΚ. Συγκεκριμένα μας επισκέφτηκαν ο  αστυνόμος Β' Στεργίου Γεώργιος και η ανθυπαστυνόμος Γιούργη Αγγελική. Τους ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψή τους και για όσα μας έμαθαν.




Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Επίσκεψη του ειδικού σχολείου Ρόδου

Την Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013, μας επισκέφθηκε το ειδικό σχολείο. Οι επισκέπτες μας μπήκαν σε κοινές ομάδες με τα παιδιά των τάξεων ΣΤ1, ΣΤ2 και Γ2 και μαζί έκαναν τις δραστηριότητες που μας είχε αποστείλει ο "Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους". Οι μαθητές συμπλήρωσαν το φυλλάδιο που μας έστειλε ο σύνδεσμος. Μέσα από τις ομάδες που δημιουργήθηκαν, τα παιδιά γνωρίστηκαν και συνεργάστηκαν, ενώ έμαθαν να αποδέχονται το διαφορετικό. Ήταν ένα καλό μάθημα για όλους μας, μαθητές και δασκάλους. Ευχαριστούμε το Ειδικό Σχολείο Ρόδου για την επίσκεψή τους και για την ευκαιρία που μας έδωσαν να γνωριστούμε μεταξύ μας, καθώς και το συστεγαζόμενο με εμάς σχολείο Κωφών Ρόδου που συμμετείχαν στη δράση.







Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Το κάπνισμα: μια βλαβερή συνήθεια

Οι μαθητές του ΣΤ1, στα πλαίσια του μαθήματος της Φυσικής, δημιούργησαν ένα βιβλίο για το κάπνισμα, την ιστορία του τσιγάρου, τα συστατικά του, τις βλαβερές του συνέπειες και τα οφέλη από τη διακοπή του.