Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Τροφικά πλέγματα

Οι μαθητές του ΣΤ1, αποφάσισαν να φτιάξουν από ένα τροφικό πλέγμα στα πλαίσια του μαθήματος της Φυσικής. Πολύτιμη υπήρξε η βοήθεια της δασκάλας της πληροφορικής, κ. Μαριάνθης Σαβίνγκου, στη δημιουργία των πλεγμάτων και την ευχαριστούμε.

                                                     Από το μαθητή του ΣΤ1, Νεκτάριο


                                                       Από το μαθητή του ΣΤ1, Πάρη
                                                       Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Στέλλα
                                                      Από το μαθητή του ΣΤ1, Μιχάλη
                                                    Από το μαθητή του ΣΤ1, Παναγιώτη 
                                                     Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Φωτεινή
                                                       Από το μαθητή του ΣΤ1, Σταμάτη
                                                 Από το μαθητή του ΣΤ1, Γιάννη
                                        Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Ελπίδα και Χαρά
                                        Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δέσποινα και Φρόσω
                                       Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Ελευθερία και Θεοδώρα
                          Από το μαθητή του ΣΤ1, Φάνη

Ελβετία

Οι μαθητές του ΣΤ1 Ελπίδα, Νίκος, Παναγιώτης, Στέλλα και Φάνης, στα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσας, δημιούργησαν μια παρουσίαση για την Ελβετία. Ευχαριστούμε τη δασκάλα της πληροφορικής, κ. Μαριάνθη Σαβίνγκου, για τη βοήθειά της στη δημιουργία της παρουσίασης.






Αίγυπτος

Οι μαθητές του ΣΤ1 Γιάννης, Θεοδώρα, Πάρης και Φωτεινή δημιούργησαν στα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσα μια παρουσίαση για τη χώρα της Αιγύπτου. Ευχαριστούμε τη δασκάλα της πληροφορικής, κ. Μαριάνθη Σαβίνγκου, για τη βοήθειά της στη δημιουργία της παρουσίασης.



Κίνα

Οι μαθήτριες του ΣΤ1 Δέσποινα και Φρόσω δημιούργησαν μια παρουσίαση για την Κίνα. Η παρουσίαση έγινε στα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσας. Ευχαριστούμε τη δασκάλα της πληροφορικής, κ. Μαριάνθη Σαβίνγκου, για τη βοήθειά της στη δημιουργία της παρουσίασης.



Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Το πλανητικό σύστημα

Οι μαθητές του ΣΤ1, με τη βοήθεια του κ. Τσουμπλέκα Χρήστου, δασκάλου των εικαστικών στο σχολείο μας, κατασκεύασαν το πλανητικό μας σύστημα, χρησιμοποιώντας μπαλόνια, γυψόγαζα και πολλή δημιουργικότητα.


Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Η Γαλλία

Οι μαθητές του ΣΤ1: Χαρά, Μαρία, Ελευθερία, Μιχάλης και Σταμάτης στα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσας, πήραν πληροφορίες για τη Γαλλία και δημιούργησαν την παρακάτω παρουσίαση. Ευχαριστούμε τη δασκάλα της πληροφορικής, κ. Μαριάνθη Σαβίνγκου, για τη βοήθειά της στη δημιουργία της παρουσίασης.


Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Επίσκεψη στη συναγωγή Ρόδου

Η τάξη μας επισεκέφτηκε τη συναγωγή της Ρόδου, στα πλαίσια του καινοτόμου προγράμματος "Οι μεγάλες θρησκείες της Ρόδου". Εκεί μας περίμενε η κ. Κάρμεν, η οποία μας μίλησε τόσο για τη θρησκεία του Ιουδαϊσμού, όσο και για την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας του νησιού μας. Την ευχαριστούμε πολύ.Είχαμε, επίσης, την ευκαιρία να επισκεφθούμε το εβραϊκό μουσείο, το οποίο βρίσκεται δίπλα στη συναγωγή.







Ινδουισμός

Ο Ινδουισμός αναφέρεται συχνά ως η αρχαιότερη Θρησκεία του κόσμου, καθώς κάποιες απο τις ρίζες της υπηρχαν την Εποχή του Σιδήρου. Ο Ινδουισμός ειναι η τρίτη μεγαλύτερη θρησκεία του κόσμου σε αριθμό πιστών, μετά το Χριστιανισμό και Ισλαμ, με περίπου 1.000.000.000.000 πιστούς , εκ των οποίων πάνω απο το 90% κατοικεί στην Ινδία. Ο Ινδουισμός βασιζεται στα Ιερά κείμενα Βέδες (Γνώση) καθώς και στη διδασκαλία των γκουρού (Δασκαλων). Ο ινδουισμός είναι η κυριότερη ινδική θρησκεία που βασική του ιδέα ειναι η απελευθέρωση της ανθρώπινης ψυχής απο μια σειρά μετανσαρκώσεων (νόμος του κάρμα). Ιδιαίτερα δεδομένη είναι η γιίογκα η οποία οδηγεί στην πλήρη κυριαρχία του σώματος και του πνεύματος.

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Βουδισμος


                                          Βουδισμός

                                                     
Με τον όρο Βουδισμός εννοούμε μια απο τις μεγάλες θρησκείες του κόσμου, με κεντρικό πρόσωπο
του μυθολογικού υλικού της, τη ζωή και τη διδασκαλία του Σιντάτα Γκοτάμα Μπούτνχα ή απλώς Βούδα,του Πεφωτισμένου όπως αποκαλέιται. Ο Βουδισμός είναι απο τα αρχαιότερα θρησκεύματα. Με τον όρο αυτό περιγράφουμε ένα ευρύ φάσμα θρησκευτικών δοξάσεων, φιλοσοφικών αρχών, εθίμων,θεσμών και ηθικών κανόνων που αποδίδονται στον Βούδα. Ο ιδρυτής του, μετά απο έξι χρόνια πνευματικής αναζήτησης και άσκησης, έφθασε στην φώτιση διαλογιζόμενος κάτω από ένα δένδρο. Έτσι ονομάστηκε Βούδας, δηλαδή “Φωτισμένος”.

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Σιχισμός

Σιχισμός

Ο Σιχισμός είναι μονοθεϊστική θρησκεία η οποία ξεκίνησε τον δέκατο πέμπτο αιώνα μ. Χ στη βόρεια Ινδία , με επιρροές κυρίως από τον Ινδουισμό και το Ισλάμ. Βασίζεται στις διδασκαλίες του Νανάν Νεβ και των εννέα διαδόχων του. Αυτό το σύστημα θρησκευτικών φιλοσόφων είναι γνωστό παραδοσιακά με το όνομα Gyrmat ή Sikh Dharma (δηλαδή οι διδασκαλίες των γκουρού). Οι υποστηρικτές του Σιχισμού είναι γνωστοί ως Σιχ. Επίσης το κύριο δόγμα του Σιχισμού είναι η πίστη στον Vhigurk (θεό ). Ο εγωισμός, ο θυμός, η απληστία, η προσκόλληση και η λαγνεία θεωρούνται ως τα ''5 κακά '' τα οποία επιφέρουν χωρισμό από τον θεό και μπορούν να θεραπευθούν μόνο με έντονη και αδιάκοπη αφοσίωση προς αυτόν. Οι παραδόσεις και οι διδασκαλίες του Σιχισμού συνδέονται ευδιάκριτα με την ιστορία, την κοινωνία και τον πολιτισμό του Παντζάμπ όπου ζουν οι περισσότεροι Σιχ σήμερα. 



    http://s.enet.gr/resources/2009-04/4_sixismos-thumb-large.jpg