Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Αθλητικές δραστηριότητες

Σήμερα τα τμήματα των ΣΤ και Ε τάξεων πήγαμε στο αθλητικό κέντρο στο Καρακόνερο, για να πάρουμε μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες. Οι μαθητές μας γνώρισαν αρκετά αθλήματα, γυμνάστηκαν και διασκέδασαν.

28η Οκτωβρίου 2012


Η γιορτή μας ομόρφυνε με την παρουσία δύο κοριτσιών της Α λυκείου, της Κατερίνας και της Νικολέττας που ήρθαν με την κιθάρα τους και τις φωνές τους. Τις ευχαριστούμε που για μια ακόμη φορά δε μας ξέχασαν.

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

Σήμερα βγήκαμε μια βόλτα με την τάξη μας και είδαμε τις οδούς που είναι γύρω από το σχολείο. Μια από αυτές ήταν η οδός Δομίνικου Θεοτοκόπουλου και αποφασίσαμε να βρούμε πληροφορίες για αυτόν.
 Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος  γνωστός στην Ιταλία ως El Greco γεννήθηκε το 1541 και πέθανε το 1614. Ο Έλληνας αυτός ήταν Κρητικός ζωγράφος , γλύπτης και αρχιτέκτονας. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μακριά από την πατρίδα του. Εκπαιδεύτηκε αρχικά ως αγιογράφος στην Κρήτη  Στην Ιταλία επηρεάστηκε από μεγάλους δασκάλους της ιταλικής τέχνης, τον Τιντορέτο και τον Τιτσιάνο  Το 1577 εγκαταστάθηκε στο Τολέδο μέχρι το τέλος της ζωής του.


Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Επιστολή του δημάρχου Ροδίων στους μαθητές μας

Ο δήμαρχος Ρόδου, κ. Κουσουρνάς Ευστάθιος, έστειλε σήμερα μια επιστολή στους μαθητές των ΣΤ τάξεων του σχολείου μας, για να τους ευχαριστήσει για την επίσκεψη που κάναμε στο γραφείο του. Μαζί μας έστελε και ως δώρο ένα καλαίσθητο λεύκωμα της Ρόδου του κ. Νίκου Κασέρη.
Οι μαθητές μας καθώς και εμείς, οι δασκαλοί τους, χαρήκαμε πολύ με την ευγενική χειρονομία του δημάρχου. Παρακάτω παρατίθενται τόσο η επιστολή του δημάρχου, όσο και η απάντηση των μαθητών μας.


Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Επισκεψη στην κοσμητική συλλογή (λαογραφικό μουσείο Ρόδου) και στην κρατική βιβλιοθήκη

Σήμερα, με τα τμήματα Γ2, Δ1, ΣΤ1 και ΣΤ2 επισκεφθήκαμε το λαογραφικό μουσείο στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, όπου στεγάζεται η Κοσμητική συλλογή. Πρόκειται για μοναδικά εκθέματα που δείχνουν τον τρόπο ζωής των προγόνων μας στα νησιά της Δωδεκανήσου. Θέλουμε να ευχαριστήμουμε τον κ. Σωτήρη Πατατούκο, ο οποίος είχε την ευγενή καλοσύνη να ανοίξει το μουσείο για τους μαθητές μας και να μας ξεναγήσει στα εκθέματά του.

Ο κ. Πατατούκος ενώ ξεναγεί τους μαθητές μας

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την κρατική βιβλιοθήκη της Ρόδου. Εκεί οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να μάθουν πώς λειτουργεί η βιβλιοθήκη και πώς μπορούν να δανείζονται και οι ίδιοι βιβλία. Είχαν επίσης την ευκαιρία να πάρουν βιβλία και να τα διαβάσουν στους φιλόξενους χώρους της βιβλιοθήκης.

Οι μαθητές μας στη βιβλιοθήκη της Ρόδου

Επίσκεψη στο κέντρο της Ρόδου

Με τους μαθητές των ΣΤ1 και ΣΤ2 τμημάτων του 3ου ΔΣ Ρόδου επισκεφθήκαμε το κέντρο της Ρόδου, ώστε να παραδώσουμε τους τουριστικούς οδηγούς που δημιουργήσαμε σε διάφορους φορείς. Πρώτα επισκεσφθήκαμε το δήμαρχο της πόλης μας, τον κ. Κουσουρνά Ευστάθιο, ο οποίος μας δέχτηκε με μεγάλη ευγένεια και αφιέρωσε αρκετό από τον πολύτιμο χρόνο του για να μιλήσει με
μια αντιπροσωπεία των μαθητών μας.
Στην συνέχεια επισκεφθήκαμε τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Ρόδου Κύριλλο, ο οποίος επίσης μας δέχτηκε και μίλησε στους μαθητές μας. Το ίδιο εγκάρδια μας δέχτηκε και ο διοικητής της τροχαίας Ρόδου, κ. Στέργου Γεώργιος, όπως και ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ο προϊστάμενος του ΕΟΤ Ρόδου και ο διοικητής της τουριστικής αστυνομίας. Δυστυχώς ο δαίμων της τεχνολογίας χτύπησε και χάθηκε το φωτογραφικό υλικό από τις τελευταίες επισκέψεις των μαθητών μας.
Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Κουσουρνάς με τους μαθητές μας.
Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος με τους μαθητές μας.
Ο διοικητής της τροχαίας Ρόδου κ. Στέργου με τους μαθητές μας


Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Επίσκεψη στο κέντρο λογοτεχνών και μεταφραστών Ρόδου

Σήμερα, με τους μαθητές των δύο τμημάτων της ΣΤ τάξης, επισκεφθήκαμε το κέντρο λογοτεχνών, όπου μας περίμενε η κ. Σπανού και η οποία μας έκανε μια εξαιρετική παρουσίαση των συνθηκών που επικρατούσαν στην Ελλάδα την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Το οδοιπορικό μας αυτό εμπλουτίστηκε με τις καταπληκτικές φωτογραφίες της κ.Βούλας Παπαϊωάννου, από τη συλλογή του μουσείου Μπενάκη, "Εικόνες απόγνωσης και ελπίδας. Ελλάδα 1940-1960".
Φεύγοντας, και αφού την ευχαριστήσαμε για τα όσα μας έμαθε, της παραδώσαμε και έναν τουριστικό οδηγό από κάθε τμήμα.


Τουριστικό φυλλάδιο για Ρόδο και Λϊνδο


Οι μαθητές των ΣΤ1 και ΣΤ2, στα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσας, δημιούργησαν από ένα τουριστικό οδηγό. Το ΣΤ1 για την πόλη της Ρόδου και το ΣΤ2 για τη Λίνδο. Οι οδηγοί παρουσιάζονται παρακάτω:

                                          
                                       Ο οδηγός του ΣΤ1 για την πόλη της Ρόδου
                                                      Ο οδηγός του ΣΤ2 για τη Λίνδο

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Γεώργιος Καραϊσκάκης

Μία μέρα βγήκαμε με την τάξη μου και καταγράψαμε όλες τις οδούς γύρω από το σχολείο μου . Εγώ με την ομάδα μου επιλέξαμε την οδό του Γεωργίου Καραΐσκάκη .
Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ή Καραΐσκος αποτελούσε έναν από τους πιο θρυλικούς επαναστάτες του 1821 . Αρχικά υπήρξε σπουδαίος αρματολός και στην συνέχεια έγινε στρατηγός του 1821 .
Ο Καραϊσκάκης γεννήθηκε σε μια σπηλιά το 1782 κοντά στο χωριό Μαυρομάτι Καρδίτσας . Τελικά πέθανε 23 Απριλίου το 1827 στην Αθήνα. Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα λόγω του οικογενειακού του ιστορικού αλλά και επειδή αναγκάστηκε να ζει μόνος χωρίς την υποστήριξη των γονέων του. Ήταν φιλόνικος, βλάσφημος και βωμολόχος, χαρακτηριστικά που απέκτησε από αυτά τα δύσκολα παιδικά του χρόνια. Από την παιδική του ηλικία ήδη, κάνει τα πρώτα βήματά του ως Κλέφτης. Ο Καραϊσκάκης γίνεται περισσότερο γνωστός μετά την ενηλικίωσή του. Νεαρός έπεσε στα χέρια του Αλί Πασά των Ιωαννίνων , όπου και φυλακίσθηκε για παράνομες πράξεις, εκεί όμως έμαθε και κάποια γράμματα.
Το 1825 διορίζεται αρχιστράτηγος στη Στερεά Ελλάδα . Ως το 1827 είχε καταφέρει να απελευθερώσει σχεδόν όλη τη Στερεά Ελλάδα .

 




 

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Οικογένεια Βενετοκλέων

Μια μέρα πήγαμε βόλτα με την τάξη μας και είδαμε κάποιες οδούς που ήταν κοντά στο σχολείο μας. Η κάθε ομάδα ανέλαβε να βρει πληροφορίες για κάποια οδό. Εμείς αναλάβαμε την οδό Βενετοκλέων.
Ιδρυτές του Βενετοκλειου  Γυμνασίου είναι τα αδέρφια Δημήτριος και Μίνωας Βενετοκλής, γιοι του Βασίλη και της Δέσποινας Βενετοκλή.Τα πρώτα χρόνια της ζωής τους τα πέρασαν στη Ρόδο. Όταν τελείωσαν το σχολείο, πήγαν στη Αθήνα για να σπουδάσουν. Ο Δημήτρης φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή και ο Μίνωας στη Νομική. Ο Δημήτριος το 1875 πήγε στην Αλεξάνδρεια, όπου ανέλαβε την διεύθυνση των σχολών της . Το 1878 έγινε ο πρώτος γυμνασιάρχης  του Αβερώφειου Γυμνασίου. Το 1905 επέστρεψε στη Ρόδο όπου βρισκόταν και ο αδερφός του. Ανέλαβαν διάφορες υπηρεσίες αλλά η πιο σημαντική ήταν το Βενετόκλειο Γυμνάσιο.

Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος

Αποφασίσαμε να πάμε μια βόλτα γύρω από το σχολείο για να βρούμε τις οδούς που το περικλείουν και να βρούμε πληροφορίες για το πώς πήραν το όνομά τους. Εμάς μας έτυχε ο Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος ΙΑ'. Ορίστε οι πληροφορίες του.
Ο Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος ΙΑ' ήταν γιος του αυτοκράτορα Μανουήλ Β' και της Ελένης Δραγάση.Είχε δύο αδέρφια: τον Θωμά και τον Θεόδωρο. Μετά τον θάνατο του Ιωάννη Ή Παλαιολόγου έγινε αυτοκράτορας στον Μυστρά.Όταν ο Κωνσταντίνος πήγε στην Κωνσταντινούπολη,οι τούρκοι την είχαν περικυκλώσει.Στις 28 Μαΐου ο Μωάμεθ αποφάσισε τη γενική και τελική επίθεση εναντίον της πόλης.Οι εκκλήσεις του Κωνσταντίνου προς την Δύση για ενισχύσεις αντιμετωπίζονταν με περίεργη αδιαφορία.Ο Πελοποννήσιος καρδινάλιος και προηγουμένως μητροπολίτης Ρωσίας Ισίδωρος,που έφθασε στην Κωνσταντινούπολη με ελάχιστες δυνάμεις,δεν  μπορούσε να προσφέρει ελπίδες.Οι 3000 περίπου βυζαντινοί και 2000 περίπου ξένοι,από τους οποίους οι 700 περίπου Γενουάτες με αρχηγό τον Ιουνστινιάνη,ήταν πολύ λίγοι για να αποκρούσουν τις επιθέσεις του Μωάμεθ.
Ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ υπήρξε ο τελευταίος αυτοκράτορας τού Βυζαντίου ο οποίος με το φρόνημα και την αυτοθυσία, σημάδεψε χαρακτηριστικά το γεγονός τής πτώσης.Ο αυλικός του,Γεώργιος Φραντζής,διηγείται με απλότητα τον θάνατο του τελευταίου βυζαντινού αυτοκράτορα
     
         
        
   

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Οδοί που περικλείουν το σχολείο μας

Με αφορμή μια άσκηση του βιβλίου της Γλώσσας της Στ τάξης, οι μαθητές και των δύο τμημάτων βγήκαν από το σχολείο και κατέγραψαν τις οδούς που το περικλείουν. Στη συνέχεια κλήθηκαν να βρουν πληροφορίες για τις συγκεκριμένες οδούς. Κάθε ομάδα θα φέρει τις πληροφορίες της στην
τάξη και το τελικό προϊόν θα αναρτηθεί στο ιστολόγιό μας.