Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Πείραμα υδροστατικής πίεσης-προσομοίωση

Ο μαθητής του Ε1 Νίκος, εκτελεί ένα πείραμα για να διαπιστώσουμε αν στο νερό, λόγω βάρους, δημουργείται υδροστατική πίεση. Ακολουθεί η προσομοίωση του φαινομένου από το phet.

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Πείραμα για την πίεση σε συνάρτηση με την επιφάνεια

 
Η μαθητρια του Ε1, Ελπίδα εκτελεί ένα πείραμα για να διαπιστώσουμε αν το μέγεθος της επιφάνειας με την οποία έρχεται σε επαφή ένα αντικείμενο είναι παράγοντας από τον οποίο εξαρτάται η πίεση.

Πείραμα για την πίεση

 

Η μαθητρια του Ε1, Δέσποινα εκτελεί ένα πείραμα για να διαπιστώσουμε αν το βάρος ενέος αντικειμένου είναι παράγοντας από τον οποίο εξαρτάται η πίεση.

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Πείραμα Φυσικής, ελάττωση τριβής με χρήση λιπαντικών

Η μαθήτρια του Ε1 Ελευθερία, εκτελεί ένα πείραμα για να διαπιστώσουμε εάν η χρήση λιπαντικών όπως το σαπούνι και το λάδι, ελαττώνει την τριβή.

Πείραμα φυσικής, τραχιά και λεία επιφάνεια

Ο μαθητής του Ε1 Παναγιώτης, εκτελεί ένα πείραμα για να διαπιστώσουμε κατά πόσο μια τραχιά επιφάνεια αυξάνει την τριβή σε σχέση με μια λεία.

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Πείραμα φυσικής, τριβή-είδος επιφάνειας

Η μαθήτρια του Ε1, Θεοδώρα, εκτελεί ένα πείραμα για να διαπιστώσουμε εάν η τριβή εξαρτάται από το είδος των επιφανειών των σωμάτων που έρχονται σε επαφή.

Πείραμα σχέση τριβής βάρους

Ο μαθητής του Ε1, Φάνης, εκτελεί ένα πείραμα για να διαπιστώσουμε εάν η τριβή εξαρτάται από το βάρος των αντικειμένων.

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Αποτελεσματα διαγωνισμού καλύτερης ταινίας

Ανακοινώθηκαν σήμερα τα αποτελέσματα του πανελλαδικού  διαγωνισμού για την καλύτερη ταινία που φτιάχτηκε από μαθητές των δημοτικών σχολείων. Οι μαθητές μας κατέλαβαν την τέταρτη θέση σε σύνολο 180 ταινιών και γι' αυτό το λόγο θέλω να τους συγχαρώ. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επιτυχία η οποία ελπίζω να επαναληθφεί και στην έκτη τάξη.
Παρακάτω παρατίθεται το έγγραφο που μας έστειλε η επιτροπή επιλογής των ταινιών.


ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Δημοτικών)

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

1ο   Παιχνίδι χωρίς ρεύμα (Δημοτικό Σερίφου)
2ο   Άνθρωποι αντικείμενα (Πειραματικό Δημοτικό Σερρών)
3ο   Και πάντα ν’αγωνίζομαι (6ο Δημοτικό Πρέβεζας)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ   animation

4ο  Τζιτζικόνι - Μυρμιγκόνι  (3ο  Δημοτικό Ρόδου)

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

1.Μάθημα ανατομίας (7ο  Δημοτικό Χανίων)
2.Κρίση ε και ; (Δημοτικό Φουρφουρά Ρεθύμνου)
3.Φαύλος Κύκλος  (Δημοτικό Κάτω Τιθορέας)
4.Σαγκάρ, σημαίνει θάλασσα (10ο  Δημοτικό Αγ. Δημητρίου)
5.Από λάθος υπολογισμό (16ο  Δημοτικό Δράμας)
6.Παιχνίδι πέρα από τα χρώματα (14ο  Δημοτικό Πατρών)
7.Δες  με  τα μάτια του άλλου (11ο Δημοτικό Κομοτηνής)

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Επίσκεψη στον ξενώνα της Αγίας Αικατερίνης

Σήμερα με τα δύο τμήματα της Ε τάξης του σχολείου μας επισκεφθήκαμε τον ξενώνα της Αγίας Αικατερίνης όπου παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα: "Ρόδος, η απόρθητη πόλη". Δύο πολύ ευγενικοί και υπομονετικοί αρχαιολόγοι, η κ. Αγγελική και ο κ. Νίκος μας κάνανε μάθημα για τις δύο πολιορκίες που υπέστη η πόλη της Ρόδου. Η μία από τον Δημήτριο το 305πΧ και η άλλη το 1480 από τους Τούρκους. Η πόλη άντεξε και τις δύο, εξού και το όνομα του προγράμματος.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους δύο αρχαιολόγους για το χρόνο που διέθεσαν για να μάθουμε ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του νησιού μας.

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Αποτελέσματα διαγωνισμού για την καλύτερη ταινία

Με μεγάλη χαρά και δικαιολογημένη υπερηφάνεια δέχθηκαν οι μαθητές μας το νέο πως η ταινία: "το Μυρμηγκόνι και το Τζιτζικόνι" που δημιούργησαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιά και η οποία έλαβε μέρος στο διαγωνισμό που γίνεται κάθε χρόνο επιλέχθηκε στην πρώτη ενδεκάδα από ένα σύνολο 180 ταινιών που είχαν υποβληθεί. Έπεται και συνέχεια καθώς ο νικητής του διαγωνισμού καθώς και η τελική κατάταξη θα ακανοινωθούν σε εκδήλωση που θα γίνει στο Υπουργείο Παιδείας στις 6 Ιουνίου. Εύχομαι καλή επιτυχία σε αυτήν την αξιέπαινη προσπάθεια των μαθητών του Ε1 τμήμταος του σχολείου μας.

Παρακάτω παρατίθεται η επιστολή του φορέα που οργανώνει το διαγωνισμό.

(ΑΠΟ 300 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ 180 ΤΑΙΝΙΕΣ)

Α/θμια Εκπαίδευση
(τα σχολεία ακολουθούν σε ΤΥΧΑΙΑ σειρά)
Δημοτικό Σχολείο Φουρφουρά Ρεθύμνου, 14ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας, Δημοτικό Σχολείο Σεριφου, Πειραματικο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, 7ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων, Δημοτικό Σχολείο Κάτω Τιθορέας, 6ο Δημοτικό Σχολείο Πρεβέζης, 3 Δημοτικό Σχολείο Ρόδου, 11ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, 16ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, 10ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Δημητρίου, 


ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΑΡΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΕ ΤΥΧΑΙΑ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑΤΙ Η ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ (ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΞΕΡΟΥΜΕ) ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ...."ΜΥΣΤΙΚΟ" ΩΣ ΤΟΤΕ. 

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Πείραμα φυσικής, μέτρηση ταχύτητας


Οι μαθητές του Ει κάνουν ένα πείραμα στην αυλή του σχολείου για να μετρήσουν την ταχύτητα μίας μπάλας. Οι μαθητές ρίχνουν τη μπάλα κατά μήκος μιας γραμμής μήκους 5 μέτρων και μετρούν το χρόνο που απαιτείται. Στη συνέχεια, στην τάξη, υπολογίζουν την ταχύτητα χρησιμοποιώντας τις γνώσεις τους από τα μαθηματικά.